

Miód gryczany wspomaga profilaktykę i leczenie schorzeń układu krążenia, a także sprawdza się przy przeziębieniach i stanach zapalnych. Jest to najciemniejszy i najbardziej wyrazisty w smaku spośród polskich miodów. Zawiera rutynę – naturalny flawonoid obecny w nektarze gryki, który wzmacnia naczynia krwionośne i neutralizuje wolne rodniki.
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Miód gryczany ma ciemnobrązowy kolor oraz bardzo intensywny smak i zapach. Można powiedzieć, że jest najbardziej wyrazistym ze wszystkich polskich miodów. Miód ten pszczoły zbierają z białych kwiatów gryki, która jest rośliną silnie miododajną kwitnącą w lipcu. Miód gryczany działa korzystnie na układ krążenia i serce, stosowany jest w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Przyczynia się do tego zawartość rutyny w miodzie gryczanym. W porównaniu z innymi miodami, miód ten zawiera duże ilości żelaza, dzięki czemu poleca się go w leczeniu anemii i w czasie rekonwalescencji po długich i wyniszczających chorobach. Znane jest także działanie miodu gryczanego w dusznicy bolesnej i nerwicy. Miód ten ma silne właściwości antybiotyczne i działa korzystnie w stanach zapalnych organizmu. Ponadto stosuje się go jako lek odtruwający i osłaniający wątrobę
Miód gryczany wspomaga profilaktykę i leczenie schorzeń układu krążenia, a także sprawdza się przy przeziębieniach i stanach zapalnych. Jest to najciemniejszy i najbardziej wyrazisty w smaku spośród polskich miodów. Zawiera rutynę – naturalny flawonoid obecny w nektarze gryki, który wzmacnia naczynia krwionośne i neutralizuje wolne rodniki.